16/1/10

Εκρηκτική αύξηση της ανεργίας


Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας πλησίασε τον περασμένο Οκτώβριο το ψυχολογικό φράγμα του 10% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.


Το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε η δημοσίευση των αρνητικών στοιχείων για την ανεργία επιδείνωσε η χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Εργασίας κ. Λοβέρδου, ο οποίος υποστήριξε ότι ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας μπορεί να φτάσει το 2010 το 1 εκατομμύριο. Είναι γνωστό ότι ο κ. Λοβέρδος υπολογίζει τον αριθμό των ανέργων στις πολιτικές του αναλύσεις με έναν πιο χαλαρό τρόπο απ’ ό,τι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Το γεγονός, όμως, ότι προβαίνει σε τέτοιου είδους εκτιμήσεις και δημόσιες δηλώσεις μας προειδοποιεί για τα χειρότερα που έρχονται.

Σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης, θα τιναχθεί στον αέρα και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Μεγάλη αύξηση της ανεργίας σημαίνει μεγάλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και πρόσθετη επιβάρυνση του ΟΑΕΔ, ο οποίος καταβάλλει τα επιδόματα ανεργίας.

Η προσπάθεια ελέγχου του δημοσιονομικού ελλείμματος στηρίζεται μεταξύ των άλλων στη βελτίωση των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων και τον περιορισμό των κρατικών επιδοτήσεων στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τον ΟΑΕΔ. Ενδεχόμενη μεγάλη αύξηση της ανεργίας, η οποία βέβαια συνδέεται με την κακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα οδηγούσε σε μεγάλες αποκλίσεις από τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι αγορές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές έναντι της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου. Έχει επικρατήσει η άποψη ότι τα μέτρα που προτείνονται δεν είναι στο ύψος των περιστάσεων και αποτελούν μία απομίμηση της λεγόμενης ήπιας προσαρμογής, που εφαρμόστηκε επί ΝΔ, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

Οι περισσότεροι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας το 2010 είναι πολύ πιο σύνθετα απ’ ό,τι το 2004 και πως επιβάλλεται μία θεραπεία-«σοκ», που θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική και θα ενισχύσει την αξιοπιστία της Ελλάδας.

Εάν κρίνουμε από τις γενικές κατευθύνσεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δεν επιτυγχάνεται η δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών, δεν ενισχύονται επαρκώς οι δημόσιες επενδύσεις και ο παραγωγικός ιδιωτικός τομέας της οικονομίας, δεν προωθούνται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων η εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, και δεν δημιουργείται μια νέα αναπτυξιακή δυναμική. Η ελληνική οικονομία δοκιμάζεται για ακόμη μία φορά από τις στρεβλώσεις του πολιτικού μας συστήματος. Η κυβέρνηση Παπανδρέου διαχειρίζεται το πολιτικό κόστος σε βάρος της αποτελεσματικότητας της οικονομικής πολιτικής, τα κόμματα της Αριστεράς καταφεύγουν σε εύκολες καταγγελίες χωρίς να παίρνουν υπόψη τους τα πραγματικά προβλήματα και η ΝΔ φλερτάρει με την ιδέα μιας εύκολης αντιπολίτευσης, που θα κάνει ακόμα πιο δύσκολους τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην στέλνεις απλά ένα σχόλιο. Στείλε το email σου στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση verycoco@live.com με το μήνυμα: Join to the Team - και γίνε και εσύ σήμερα μέλος της συντακτικής ομάδας του blog. Σε καλοσορίζουμε στο ανοικτό blog της πόλης μας. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές.