22/1/10

Έναν στους πέντε απειλεί η φτώχεια


Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της φτώχειας είναι ένας στους πέντε Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2008, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα.


Σύμφωνα με τη Eurostat, το φάσμα της φτώχειας «απειλεί» το 20% του πληθυσμού της Ελλάδας, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. των «27» ανέρχεται στο 17% του πληθυσμού. Βάσει των στοιχείων για την Ε.Ε., περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της φτώχειας εμφανίζονται οι Λετονοί (26%), οι Ρουμάνοι (23%), οι Βούλγαροι (21%), ενώ, μαζί με τους Έλληνες, ακολουθούν οι Ισπανοί και οι Λιθουανοί (από 20%). Ως λιγότερο εκτεθειμένοι προβάλλουν οι πολίτες της Τσεχίας (9%), της Ολλανδίας και της Σλοβακίας (11%). Σημειώνεται πως ο κίνδυνος της φτώχειας ορίζεται ως το ποσοστό του πληθυσμού που εμφανίζει εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου κατά κεφαλήν εθνικού εισοδήματος.

Ένας στους δύο δεν μπορεί να κάνει διακοπές

Στα ενδιαφέροντα στοιχεία της κοινοτικής δημοσκόπησης είναι πως το 14% των Ελλήνων που έχουν κάποια απασχόληση κινδυνεύει από την απειλή της φτώχειας (έναντι 8% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος), ότι ένας στους δύο Έλληνες δηλώνει πως δεν έχει τα μέσα να κάνει μία εβδομάδα διακοπές σε ετήσια βάση (έναντι 37% στην Ε.Ε. των «27»), ενώ το 15% εμφανίζεται να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να έχει ικανοποιητική θέρμανση στο σπίτι του (ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. ανέρχεται στο 10%).

Βάσει της έρευνας, το 9% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν έχει τα οικονομικά μέσα για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο (ίδιο το ποσοστό και στην Ε.Ε.), ενώ το 7% του ελληνικού πληθυσμού υποστηρίζει πως δεν μπορεί να έχει ένα γεύμα κάθε δύο ημέρες το οποίο να περιλαμβάνει κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην στέλνεις απλά ένα σχόλιο. Στείλε το email σου στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση verycoco@live.com με το μήνυμα: Join to the Team - και γίνε και εσύ σήμερα μέλος της συντακτικής ομάδας του blog. Σε καλοσορίζουμε στο ανοικτό blog της πόλης μας. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές.