16/1/10

Διαφορετική μετανάστευση



Κάνουν σοβαρό λάθος πολιτικής και κοινωνικής ανάλυσης όσοι συγκρίνουν το μεταναστευτικό ρεύμα που ακολούθησε την κατάρρευση του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού με αυτό που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη.


Είναι αλήθεια ότι πριν 20 χρόνια είχαμε μαζική και ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών από γειτονικές χώρες στην Ελλάδα γεγονός που προκάλεσε προσωρινή οικονομική και κοινωνική αποσταθεροποίηση.

Όλοι θυμόμαστε τις ακραίες καταστάσεις που είχαν δημιουργηθεί με πολλούς εξαθλιωμένους μετανάστες από γειτονικές χώρες, κυρίως Αλβανούς, να προσπαθούν να χορτάσουν την πείνα τους με κάθε τρόπο και πολλούς Έλληνες να τους εκμεταλλεύονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Όσο μεγάλες και να ήταν οι ανακατατάξεις εκείνης της περιόδου μπορούν να χαρακτηριστούν ήπιες συγκρινόμενες με τις σημερινές.

Πριν 20 χρόνια το μεταναστευτικό ρεύμα ήταν κυρίως αλβανικής προέλευσης με 65-70% των νόμιμων και παράνομων μεταναστών να προέρχονται από την γειτονική χώρα. Η ιστορία έχει δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των Ελλήνων και των Αλβανών, το μεταναστευτικό κύμα της περιόδου εκείνης ήταν ομοιογενές και η βασική χώρα προέλευσης είναι πολύ κοντά στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι μόλις εκδηλωθούν μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στην χώρα μας ή καλυφθεί η αναπτυξιακή απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από την Αλβανία οι μετανάστες που προέρχονται από την γειτονική χώρα μπορεί να επιστρέψουν εύκολα στην πατρίδα τους αξιοποιώντας τα χρήματα που κέρδισαν με την δημιουργική εργασία τους.

Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά γιατί βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεταναστευτικά ρεύματα που ξεκινάνε από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τις περιοχές των Κούρδων, τη Σομαλία και τη Νιγηρία. Είναι φανερό ότι η επένδυση που χρειάζεται για να ενσωματωθούν οι νέοι νόμιμοι και παράνομοι μετανάστες στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία είναι τεράστιου κόστους χωρίς να υπάρχει εγγύηση για το αποτέλεσμα.

Γι' αυτό επιμένουμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της αναγκαίας ενσωμάτωσης αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και της οικονομικής και κοινωνικής διάλυσης που θα φέρει η ανεξέλεγκτη αύξησή τους. Οι περισσότεροι από τους νόμιμους και παράνομους μετανάστες που έρχονται στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν τεράστιες πολιτισμικές διαφορές με εμάς και δεν πρόκειται να αποκτήσουν στο άμεσο μέλλον την δυνατότητα επιστροφής στην πατρίδα τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην στέλνεις απλά ένα σχόλιο. Στείλε το email σου στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση verycoco@live.com με το μήνυμα: Join to the Team - και γίνε και εσύ σήμερα μέλος της συντακτικής ομάδας του blog. Σε καλοσορίζουμε στο ανοικτό blog της πόλης μας. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές.