16/1/10

Τα τρακτέρ στους δρόμους - Προσφυγή στην Ε.Ε. απειλεί η Βουλγαρία



Με τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας να δίνουν χθες το «εναρκτήριο λάκτισμα» και την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κατερίνα Μπατζελή, να βρίσκεται σήμερα στο Θεσσαλικό κάμπο, ξεκίνησαν και αναμένεται να ενταθούν τις προσεχείς ημέρες οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις, η μαζικότητα και η διάρκεια των οποίων εξακολουθεί να παραμένει απροσδιόριστη.


Αγρότες μέλη των δύο Ομοσπονδιών αγροτικών συλλόγων του Νομού Σερρών απέκλεισαν χθες το πρωί για λίγες ώρες την εθνική οδό Σερρών-Θεσσαλονίκης στον κόμβο του Στρυμονικού, ενώ το απόγευμα παρέταξαν τα τρακτέρ τους παραπλεύρως του κόμβου και θα επανέλθουν τη Δευτέρα, προκειμένου όσοι κάτοικοι της περιοχής επιθυμούν, να επισκεφτούν την Κυριακή το γειτονικό χωριό Στρυμονικό για τον εορτασμό του Αγίου Αντωνίου.

Σήμερα παρέταξαν τα τρακτέρ στον κόμβο Κερδυλλίων στην εθνική οδό Σερρών-Καβάλας, ενώ από τη Δευτέρα έχει αποφασιστεί το κλείσιμο του μεθοριακού σταθμού στον Προμαχώνα.

Αγρότες της Καβάλας προχώρησαν χθες το βράδυ σε ολιγόωρο συμβολικό αποκλεισμό της Εγνατίας οδού, στο ύψος της γέφυρας του Νέστου. Στα τελωνεία Ορμενίου και Κήπων - στα ελληνοβουλγαρικά και ελληνοτουρκικά σύνορα αντίστοιχα - θα βρίσκονται από σήμερα με τα τρακτέρ τους οι αγρότες του Νομού Έβρου. Μερίδα αγροτών θα συγκεντρωθεί και στην περιοχή Κορνοφωλιά (Σουφλί). Αποφάσεις για το κλείσιμο ή μη των τελωνείων από την Κυριακή θα ληφθούν σήμερα.

Τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγρότες του Νομού Καστοριάς, οι οποίοι παρέταξαν από χθες τρακτέρ στο Άργος Ορεστικού και στο Δήμο Μεσοποταμίας. Σήμερα έχει προγραμματισθεί να μεταβούν στον κόμβο Βογατσικού, για να αποτρέψουν τη ροή αυτοκινήτων και φορτηγών από Καστοριά προς Θεσσαλονίκη και από Καστοριά προς Αλβανία. Οι αγρότες του Νομού Φλώρινας θα κινηθούν προς τα τελωνεία της Κρυσταλλοπηγής και της Νίκης, όπου και θα λάβουν αποφάσεις για τον αποκλεισμό ή μη των μεθοριακών σταθμών.

Οι προσκείμενοι στην ΠΑΣΥ αγρότες της Θεσσαλίας έχουν αποφασίσει τη Δευτέρα να συγκεντρώσουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νίκαιας. Στο Νομό Θεσσαλονίκης έχει οριστεί να στηθούν από την Τρίτη 19 Ιανουαρίου τρία μπλόκα («πράσινα φανάρια», Μάλγαρα, κόμβος Χαλκηδόνας). Αύριο έχει γνωστοποιηθεί ότι οι αγρότες του Κιλκίς θα κινηθούν προς το τελωνείο της Δοϊράνης και επιτόπου θα αποφασίσουν εάν θα προβούν στον αποκλεισμό του.

Αύριο συνεδριάζουν οι αγρότες της Πέλλας, προκειμένου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, ενώ σήμερα οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας πραγματοποιούν γενική συνέλευση για την εκτίμηση της κατάστασης. Σύσκεψη στη Νομαρχία Γρεβενών πραγματοποιούν σήμερα οι αγρότες του Νομού.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέπτεται σήμερα τη Λάρισα, όπου θα έχει επαφές με εκπροσώπους των αγροτών του Νομού, που έχουν αποφασίσει να παρατάξουν τα τρακτέρ τους από την ερχόμενη Τετάρτη στον Πλατύκαμπο, τον Τύρναβο, τη Μελούνα και την Αγιά.

Χθες αγρότες της περιοχής του Τυρνάβου πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ αγρότες από την περιοχή των Φαρσάλων προτίθενται να κατεβάσουν σήμερα τα τρακτέρ έξω από το γήπεδο της πόλης.

Συγκεντρώσεις στις πλατείες των χωριών του Νομού Καρδίτσας ξεκινούν αγρότες της περιοχής, ενώ στον κόμβο της Φαρκαδόνας κινήθηκαν αγρότες των Τρικάλων και στον Μπράλο και στην Αλαμάνα οι αγρότες της Φθιώτιδας.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Μεταφορών της Βουλγαρίας ζήτησε από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να εξασφαλίσουν δίοδο για την ελεύθερη οδική μετάβαση των Βούλγαρων μεταφορέων, μέσω της ελληνικής επικράτειας, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών.

Σε ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου, αναφέρεται ότι «η βουλγαρική πολιτεία αποδέχεται το δικαίωμα των πολιτών των χωρών της ΕΕ να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, καθώς και το δικαίωμα των Ελλήνων αγροτών να διαμαρτύρονται, αλλά όχι, σε περίπτωση που η διαμαρτυρία παραβιάζει βασικά δικαιώματα και ελευθερίες άλλων πολιτών της ΕΕ».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι «η Βουλγαρία θα προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εγγυηθεί τις βασικές ελευθερίες των ευρωπαίων πολιτών και τις θεμελιώδεις αρχές της ενιαίας εσωτερικής αγοράς της Κοινότητας, που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή οδηγία 2679/98, αν δεν ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα εκ μέρους των αρμοδίων αρχών της Ελλάδας».

«Τυχόν αποκλεισμός όλων των συνοριακών σταθμών ελέγχου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα θα προκαλέσει προβλήματα στους μεταφορείς από τη Βουλγαρία και από άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, που ταξιδεύουν στην Ελλάδα μεταφέροντας προϊόντα με άμεση ημερομηνία λήξεως», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην στέλνεις απλά ένα σχόλιο. Στείλε το email σου στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση verycoco@live.com με το μήνυμα: Join to the Team - και γίνε και εσύ σήμερα μέλος της συντακτικής ομάδας του blog. Σε καλοσορίζουμε στο ανοικτό blog της πόλης μας. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές.