16/1/10

ΕΕ – αγροτικό εισόδημα: Η μεγαλύτερη μείωση της δεκαετίας


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παραμένει σε εγρήγορση και δεν θα διστάσει να λάβει τα αναγκαία μέτρα για συμβάλει στη βελτίωση του εισοδήματος των Ευρωπαίων αγροτών.

Αυτό δήλωσε η Επίτροπος Γεωργίας κ. Μάριαν Φίσερ Μπόελ μετά την γνωστοποίηση από τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat) των πρώτων, προσωρινών στοιχείων για τη διαμόρφωση του αγροτικού εισοδήματος το 2009.

Στοιχεία, που δείχνουν τη μεγαλύτερη (-12,2% κατά μέσο όρο πανευρωπαϊκά) μείωση του καθαρού αγροτικού εισοδήματος την τελευταία δεκαετία. Με χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Αυστρία είδαν τα καθαρά εισοδήματα των αγροτών τους να μειώνονται μέσα σε μια χρονιά κατά 25,3%, 21%, 19,8%, 13,8% και 20,4% αντίστοιχα.

Με τους Ούγγρους αγρότες να έχουν εισοδηματικές απώλειες της τάξης του 35,6% και στις γειτονικές μας χώρες, Βουλγαρία και Ρουμανία, τα αγροτικά εισοδήματα να συρρικνώνονται κατά 10% και 15,1% αντίστοιχα.

Η Ελλάδα ήταν μια από τις ελάχιστες χώρες μέλη της Κοινότητας (μαζί με την Κύπρο, Φιλανδία, Μάλτα και Βρετανία), που σημειώθηκε, με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, αύξηση του αγροτικού εισοδήματος κατά 1% !!!!!!!

Η κ. Μπόελ στις δηλώσεις της απέδωσε τη φετινή σημαντική κάμψη του αγροτικού εισοδήματος στη διεθνή οικονομική κρίση και στη χαμηλότερη ζήτηση αγροτικών προϊόντων, προσθέτοντας ότι «κοιτάζοντας μπροστά, θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στην ανάγκη για μια σύγχρονη ΚΑΠ, που να μπορεί να αντιμετωπίσει τις πολλαπλάσιες προκλήσεις που αντιμετωπίζονται από τις αγροτικές περιοχές της Κοινότητας στον 21ο αιώνα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην στέλνεις απλά ένα σχόλιο. Στείλε το email σου στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση verycoco@live.com με το μήνυμα: Join to the Team - και γίνε και εσύ σήμερα μέλος της συντακτικής ομάδας του blog. Σε καλοσορίζουμε στο ανοικτό blog της πόλης μας. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές.