7/1/10

Ναι ή όχι στα βιολογικά;


Τα βιολογικά προϊόντα έχουν κατακλύσει την αγορά, καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ τα μαγαζιά που πωλούν αποκλειστικά βιολογικά διαρκώς αυξάνονται, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι αποτελούν ασπίδα προστασίας για την υγεία των παιδιών μας.

Αληθεύει;

Η σωστή διατροφική συμπεριφορά αντικατοπτρίζει και επηρεάζει την εξέλιξη της υγείας μας. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίνεται στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών μας και αυτό γιατί η παιδική ηλικία είναι η περίοδος όπου πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές στην ψυχοσωματική ανάπτυξη του ανθρώπου. Η διατροφή κατά την παιδική ηλικία αναμφίβολα θέτει τα θεμέλια για έναν υγιή οργανισμό και όταν υπάρχουν τα σωστά θεμέλια μέσω της διατροφής του, τότε μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων και παχυσαρκίας.

Κρυμμένες παγίδες στο φαγητό μας

Δυστυχώς, σήμερα τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε ένα επιβαρυμένο περιβάλλον που ευνοεί την προσθήκη περιττών κιλών και την ανάπτυξη χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια αξιολόγηση 283 δημοφιλών σνακ για παιδιά, που πραγματοποιήθηκε το 2004, διαπιστώθηκε ότι περιέχουν κατά μέσο όρο περισσότερα από πέντε πρόσθετα. Το 70% περιέχει βελτιωτικά γεύσης και το ένα τρίτο χρωστικές ουσίες. Τα πρόσθετα αυτά ελέγχονται χωριστά το καθένα, αλλά οι έρευνες για τη συνδυασμένη δράση τους είναι σχεδόν ανύπαρκτες...

Όπως λένε οι επιστήμονες, όλες αυτές οι ουσίες που θεωρούνται βλαβερές για την υγεία των παιδιών, λειτουργούν προσθετικά. Έτσι, συστήνουν να αποφεύγουμε όσο μπορούμε την κατανάλωση τέτοιων τροφίμων. Το πρόβλημα είναι ότι επιβαρυμένα με διάφορες ουσίες είναι ακόμη και τα θεωρούμενα ως «υγιεινά» τρόφιμα: Π.χ., σπανάκι βουτηγμένο στα φυτοφάρμακα, προφανώς μόνο καλό δεν κάνει στην υγεία του παιδιού!

Τι περιέχουν τα βιολογικά προϊόντα

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και αποτελεί ασπίδα προστασίας για την υγεία του. Και αυτό γιατί τα βιολογικά προϊόντα διατροφής είναι τρόφιμα απαλλαγμένα από χημικά υπολείμματα και τοξικές ουσίες.

1. Η έρευνα έχει καταδείξει ότι τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά είναι περισσότερο συμπυκνωμένα σε πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα, συγκριτικά με τα αντίστοιχα συμβατικά. Φαίνεται να έχουν μια υψηλότερη συγκέντρωση σε βιταμίνη C η πατάτα και τα φυλλώδη λαχανικά τα οποία έχουν καλλιεργηθεί με βιολογική γεωργία.

2. Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, η βιολογική ντομάτα έχει 21,1% περισσότερη βιταμίνη C και 34,3% περισσότερη βιταμίνη Α, σε σχέση με την αντίστοιχη συμβατική.

3. Τα βιολογικά τρόφιμα, πέραν της βιταμίνης C, περιέχουν αυξημένη συγκέντρωση και σε κάποια απαραίτητα ανόργανα στοιχεία όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το χρώμιο. Συγκεκριμένα, το λυκοπένιο στην ντομάτα, οι πολυφαινόλες στις πατάτες και τα φλαβονοειδή στα μήλα είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα στα βιολογικά προϊόντα. Επίσης, φαίνεται πως και η πρωτεΐνη των βιολογικών φρούτων και λαχανικών είναι υψηλότερης βιολογικής αξίας. Τα σχόλια μάλλον είναι περιττά για την επίπτωση που έχει αυτό στην υγεία των παιδιών που καταναλώνουν βιολογικά τρόφιμα.

Έρευνες υποστηρίζουν…

…ότι με την αφαίρεση κάποιων χρωστικών ουσιών και συντηρητικών από τη διατροφή 3χρονων παιδιών μειώθηκαν τα συμπτώματα υπερδραστηριότητας και υπερκινητικότητας που εμφάνιζαν. …ο συνδυασμός κάποιων πρόσθετων ουσιών μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη νευρικών κυττάρων. Δηλαδή οι πρόσθετες ουσίες επιτρέπονται στα τρόφιμα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρούνται ασφαλείς μόνο όσο υπάρχουν μόνες τους στο τρόφιμο. Όμως, ο συνδυασμός κάποιων από αυτές δεν είναι ξεκάθαρα ασφαλής ούτε έχει μελετηθεί συστηματικά μέχρι σήμερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα πρόσθετα επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο την ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και τη συμπεριφορά του.

Η αλήθεια είναι ότι ζούμε την εποχή που ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τόσο μεγάλη ποικιλία τροφών στη διάθεσή μας, αλλά παράλληλα και μια κατακόρυφη αύξηση των ασθενειών που οφείλονται στην κακή διατροφή. Οι σωστές επιλογές με τα κατάλληλα προϊόντα διατροφής μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας, αλλά και να συμβάλλουν στη μέγιστη δυνατή ανάπτυξη των παιδιών.

Τι γίνεται με την τιμή;

Δυστυχώς, τα βιολογικά προϊόντα είναι συχνά κατά πολύ ακριβότερα των λεγόμενων συμβατικών. Έρευνα που είχε γίνει από την εφημερίδα «Καθημερινή», είχε δείξει ότι οι τιμές των βιολογικών νωπών προϊόντων ήταν ακριβότερες κατά 25% έως και 243% σε σχέση με των συμβατικών, ενώ στα μεταποιημένα προϊόντα οι διαφορές ξεκινούσαν από το 30 και έφθαναν στο 80%. Ο ήδη επιβαρυμένος οικογενειακός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντέξει ώστε το σύνολο των προϊόντων που καταναλώνουμε να είναι βιολογικά. Έτσι, θα πρέπει αναγκαστικά να θέσουμε ορισμένες προτεραιότητες και αρχικά να επιλέξουμε βιολογικά προϊόντα, όταν τα αντίστοιχα συμβατικά θεωρούνται πολύ επιβαρυμένα από διάφορες βλαβερές ουσίες.

1. Το σπανάκι, π.χ. έχει την ιδιότητα να απορροφά ουσίες από το χώμα στο οποίο φυτρώνει. Αν αυτό το γεγονός το κάνει ιδιαίτερα θρεπτικό, το κάνει και επικίνδυνο όταν δεν είναι ελεγμένο. Σαφώς λοιπόν πρέπει να προτιμήσουμε το βιολογικό.

2. Οι επιστήμονες προτείνουν επίσης να προτιμούμε να είναι βιολογικά τα λαχανικά που μεγαλώνουν μέσα στο χώμα, όπως οι πατάτες, τα κρεμμύδια, τα καρότα, αλλά και οι διάφορες σαλάτες που καταναλώνουμε ωμές.

3. Αξίζει να πούμε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ως περισσότερο επιβαρυμένα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων θεωρούνται τα φασολάκια, οι πράσινες πιπεριές, οι φράουλες, τα σταφύλια και τα ροδάκινα, οπότε και εδώ καλό είναι να προτιμήσουμε τα βιολογικά από τα συμβατικά προϊόντα. Όταν αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους, τότε η τιμή των βιολογικών δεν έχει μεγάλη απόκλιση από την τιμή των συμβατικών. Καλές τιμές και φρέσκα προϊόντα μπορεί κανείς να βρει στις βιολογικές λαϊκές, που γίνονται σε πολλές περιοχές, ενώ και τα τμήματα βιολογικών προϊόντων των σούπερ μάρκετ συνεχώς επεκτείνονται και μπορεί να βρει κανείς σχεδόν οτιδήποτε και στη βιολογική του εκδοχή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην στέλνεις απλά ένα σχόλιο. Στείλε το email σου στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση verycoco@live.com με το μήνυμα: Join to the Team - και γίνε και εσύ σήμερα μέλος της συντακτικής ομάδας του blog. Σε καλοσορίζουμε στο ανοικτό blog της πόλης μας. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές.